Kilpailut tälle kesälle

Ensi kesänä lähdemme Mintin kanssa taas kisaamaan. Mintti kisaa sekä kouluratsastuksessa että toisinaan myös esteratsastuskisoissa. Kouluratsastuksesta käytetään toisinaan myös epävirallista nimeä dressing, joka tulee lajin alkuperäisestä nimestä dressage, eli koulutus. Koulutuksesta kouluratsastuksessa onkin kyse, sillä tärkeää on että hevonen on tottelevainen ja tietää, milloin ratsastaja haluaa tehdä mitäkin.

Kouluratsastukseen sisältyy muun muassa pysähdyksiä, laukkaa ja ravia, toisinaan myös paikallaan askellusta, korkeita nostoja tai vaikkapa ristikävelyä. Tällä hetkellä Mintille tuottaa vaikeuksia erityisesti paikallaan talsiminen, mutta eiköhän sekin vielä opita sinnikkään harjoittelun tuloksena. Reitti ja sen sisältö vaihtelee, ja ratsastajan pitää itse muistaa reitti ja ohjeistaa hevosta eri toimintoihin. Tottelevaisuus ja hevosen luottamus ratsastajaan on erityisen tärkeää. Kaikkia näitä on treenattava ahkerasti.

Esteissä vaaditaan voimakkaat jalat

Esteratsastuksessa mukaan heitetään erilaisia esteitä, jotka täytyy suorittaa tietyssä järjestyksessä. Tässäkin lajissa erityisen tärkeää on hevosen ja omistajan tiivis yhteistyö, sillä pelokkaan hevosen arka käytös, tai silloin kun luottamuksen luominen on jäänyt keskivaiheille, tulokset on nähty kisoissa useasti. Tällöin hevonen voi esimerkiksi kieltäytyä hyppäämästä tai ei hyppää kunnolla, jolloin hyppy ei tietenkään suju niin hyvin kuin voisi.

Esteratsastus on itse asiassa yksi vanhimmista kilpalajeista hevosurheilusta puhuttaessa. Tärkeää on myös nopeus: ei riitä, että esteet suoritetaan hyvin ja oikeassa järjestyksessä, vaan tärkeää on myös suorittaa tämä kaikki mahdollisimman nopeasti. Yleensä esteitä on radalla 8-20 kappaletta. Radan suunnittelee ratamestari. Usein mukana on esteitä, jotka ovat erityisen lähellä toisiaan eli sarjaesteitä. Nämä esteet tuottavat Mintille edelleen hieman vaikeuksia, sillä ne täytyy suorittaa erityisellä varovaisuudella. Sarjaesteiden välissä hevoselle jää tilaa ja aikaa ottaa vain muutama askel ennen uutta hyppyä.

Mintti menestyy esteissä kuitenkin suhteellisen hyvin, sillä ruunakon jalat ovat voimakkaat jalat. Jaloissa tarvitaan voimaa, sillä esteeltä alastullessa ei vain hevosen oma paino mutta myös ratsastajan paino ovat pienen hetken kokonaan hevosen etujalkojen varassa. Tämän takia treenaaminen on tärkeää ja on tärkeää varmistaa, että yleinen lihaskunto on riittävä esteissä harjoittelun aloittamiseksi. Olisi ikävää, jos joku loukkaantuisi.

Hienot varusteet kouluratsastukseen

Erityisesti pidän kouluratsastuksesta, sillä tässä lajissa niin ratsastaja kuin hevonenkin saavat pukeutua erityisen tyylikkäästi. Sääntöjen mukaan ratsukon varustuksen tulee olla yksinkertaiset, siistit ja tyylikkäät. Yleensä letitän ja nutturoin Mintin harjan kouluratsastuskisoja varten. Hevosen varsinaista koristelemista ei suositella, mutta se ei sovi tyyliini muutenkaan.

Kisoihin meillä on valkoinen satulahuopa ja muut varusteet ovat mustaa nahkaa, mikä näyttää valtavan tyylikkäältä Mintin päällä. Satulan on oltava myös täysin omanlaisensa kouluratsastussatula. Se eroaa normaalista satulasta siten, että siinä on syvä istuin ja ohuet siivet. Minullakin tällainen satula on, vaikka säännöt eivät varsinaisesti vaadi satulan käyttöä, mutta olen huomannut että sen avulla onnistuu paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *