Normaalit viikkotreenit

Mintti on kilpahevonen ja olemme osallistuneet jo moniin kilpailuihin. Kokemusta karttuu kilpailu kilpailulta, mutta tärkeintä on tietty viikoittainen treenaaminen kisoja varten.

Tällä sivulla kerron teille, miten treenaamme Mintin kanssa ja minkälaisia päiväaskareita täytyy suorittaa omistushevosen kanssa.

Aikaisia herätyksiä ja päivittäistä huolenpitoa

Kun kyseessä on omistushevonen, kaikki vastuu lankeaa hevosen omistajalle itselleen. Onneksi Mintti kuitenkin asustaa tallilla, jonka ylläpidosta huolehtivat tallin omistajat. Maksan tallin omistajille vuokraa Mintin pitämisestä tallilla. Tallin omistajat muun muassa hoitavat yleisen siivoamisen ja ruoan hankkimisen, mutta kaikki itse hevoseen liittyvä on minun kontollani – omasta tahdostani.

Muun muassa varusteiden ostaminen on myös minun vastuullani. Tästäkin syystä oli onni, etten saanut hevosta omakseni liian varhain, sillä nuorempana en ymmärtänyt hevosen omistamisen mukana tulevaa vastuuta ja työmäärää. Vaikka tallin omistajat pitävät huolen tallin ylläpidosta ja säästävät näin minulta suuren määrän aikaa muihin askareisiin ja opiskeluun, kuluu hevosen hoitamiseen päivittäin vähintään 2-3 tuntia.

Omistushevosen treenaus ja päivittäiset touhut kuuluvat lähinnä omistajalle, mutta osan hommista hoitaa myös hevostani vuokraava Laura. Päivittäiset toimet tallilla sujuvat suunnilleen seuraavasti. Herätyskello soi aikaisin aamulla, sillä tallille on ehdittävä ruokkimaan hevonen, viemään se laitumelle ja toimittamaan muita askareita tallilla ennen luentojen alkua. Toisinaan myös harjaamme jo aamulla. Onneksi yliopistolla on paljon itsenäistä opiskelua ja monien kurssien luennot alkavat vasta myöhään aamupäivästä, joten aikaa tallilla oleskeluun jää enemmän.

Päivän päätteeksi saavun jälleen tallille ratsastamaan Mintillä, ruokkimaan sen sekä harjaamaan jos aamulla ei ole ollut aikaa. Tunnit loppuvat tallilla yleensä vasta yhdeksän aikoihin illalla, joten yleensä odottelen että muut lähtevät ja saan sitten rauhassa treenata Mintin kanssa ilman paineita muiden silmistä.

Treeniä ja hupia

Ratsastuksessa treenaamme kisoja varten mutta myös teemme kaikenlaista hupaisaa. Rankkaa treeniä suositellaan tehtäväksi vain 2-3 päivän välein että hevosen lihakset ehtivät palautua, joten välipäivinä teemme sitten muuta ja harjoitamme muita ominaisuuksia.

Ennen kisoihin treenausta täytyi suorittaa ensimmäinen peruskuntokausi, jonka Mintti suoritti jo ennen minun ylläpitohevosenani oloa, ja nykyisin kilpahevosen jo kehityttyä peruskuntokausi on lyhyempi ja lähinnä ylläpitoa. Ensimmäisellä peruskuntokaudella luodaan vankka pohja hapenottokyvylle ja luuston sekä nivelten kestävyys maksimoidaan erilaisilla harjoituksilla. Myös verenkierto paranee ja sydänlihas vahvistuu.

Varsinainen kilpailuun vahvistuva kausi keskittyy hevosen lajivalmiuksien kehitykseen. Tässä vaiheessa rasituksen määrä ja rytmitys ovat erityisen tärkeitä, jotta hevonen sopeutuu kasvavaan rasitukseen ja saa aikaa myös palautua. Viikossa treenaamme raskaasti noin kaksi tai kolme kertaa, muina päivinä kevyemmin, jolloin kopsuttelemme esimerkiksi maastossa. Treenipäivinä harjoitellaan muun muassa pysähtymisiä ja niistä suoraan laukkaan lähtöjä, hyppyjä ja muuta kisoihin liittyvää. On myös tärkeää pitää hevonen hyvällä mielellä, johon vaikuttaa myös omistajan, eli minun, mieliala.