Tämän päivän esteratsastusvalmennus

Aina aika ajoin on hyvä hakea harjoitteluun uusia näkökulmia, sillä ne avartavat omaakin ajattelua itselle muka tutuista asioista. Vaikka luotan omaan esteratsastuksen valmentajaani kuin kallioon ja arvostan suuresti hänen osaamistaan, turvaudun säännöllisesti myös ulkopuolisiin kouluttajiin.

Tällä kertaa meille tarjoutui mahdollisuus osallistua ulkopuolisen valmentajan vetämiin harjoituksiin omalla harjoituskentällämme, kun saimme vierailevan hevosalan osaajan jakamaan meille omia oppejaan. Aivan mahtavaa, että tällaisia mahdollisuuksia järjestetään meille säännöllisesti. Ainakin itse koen, että ne vievät harjoitteluamme eteenpäin ja ovat merkittävässä roolissa edistyksemme kannalta.

Kriittisen positiivinen yksityistunti uudessa opissa

Kyseessä oli siis esteratsastuksen yksityistunti, jossa valmentaja pyysi ensin tekemään tiettyjä harjoituksia, ja nopeasti hän näiden perusteella osasikin tunnistaa meidän vahvuuksia ja heikkouksia. Valmentaja oli todella kannustava, mutta myös erittäin kriittinen. Hän osasi kuitenkin pukea kritiikinkin kehittävään muotoon, ja vaikka tuli käytyä paljon työnalle otettavia kehityskohteita, oma fiilis yksityistunnin jälkeen oli erittäin positiivinen.

Vaikka valmentaja haastoi meitä eikä päästänyt helpolla, hänen positiivinen tapansa valmentaa oli todella paljon omaan mieleeni. Jos hän nosti esiin pienemmätkin asiat, joissa meillä on parantamisen varaa omassa työskentelyssämme, hän myös muisti ehdottomasti nostaa esiin myös ne asiat, joissa me onnistuimme. Joten täydet pisteet tästä valmennustyylistä! Se sopi ainakin itselleni, olenhan vähintään yhtä kriittinen pienten yksityiskohtien suhteen itsekin.

Ole avoin uusille asioille

Itse olen sitä mieltä, että eri kouluttajan oppeja kannattaa lähteä kokeilemaan avoimen rohkeasti, vaikka ne eivät ensiajatukselta omalta tuntuisikaan. Jokainen kuitenkin tuntee oman hevosensa parhaiten ja päättää miten sen kohdalla toimitaan. Harjoitukset on tietysti aina tehtävä hevosen ehdoilla.

Aina välillä kuitenkin näkee tapauksia, joissa ratsastaja on jo etukäteen päättänyt, mikä hänen hevosellaan toimii ja mikä taas ei, ja tyrmää kouluttajan puheet edes pohtimatta saati kokeilematta asiaa käytännössä. Itse ainakin olisin menettänyt monen monta kullanarvoista vinkkiä, jos näin esteratsastuksen harjoitusvuosien aikana olisin eri kouluttajien jakamiin neuvoihin suhtautunut. Näin olisi varmaan käynyt tänäänkin.

Yksityistuntien parhaita puolia on tietysti yksilökohtainen ohjaus ja mahdollisuus keskittyä niihin omiin ongelma-alueisiin. Meille tämä tarkoitti erityisesti huomionkiinnittämistä erilaisten harjoitteiden avulla omaan ratsastusasentoon sekä hevosen rentouteen. Meille on ollut haaste löytää rentous kisatilanteissa, joten valmentajan kanssa yhdessä pohdimme millaiset asiat tähän vaikuttavat, jotta osaan jatkossa kiinnittää niihin vielä paremmin huomiota.

Olen tehnyt inventaariota esteratsastusvarusteistani, minkä innoittamana aloin ideoita muutamia ratsastusvarusteisiin liittyviä postauksia. Monet ratsastukseen tarvittavat varustehankinnat ovat rahallisesti arvokkaita investointeja, ja ainakin itse aina etsin hankintoja tehdessäni käyttökokemuksia ja analyysejä muilta ratsastajilta eri varusteiden toimivuudesta. Tämän innoittamana saattekin seuraavaksi kuulla ajatuksiani siitä millaiset ovat minun suosikkiratsastushousuni.