Aika osallistua esteratsastuskilpailuihin

Tulevana viikonloppuna kilpailutaukomme päättyy, kun olemme aikeissa osallistua jälleen esteratsastuskilpailuihin Mintin kanssa. En osaa sanoa, kumpi meistä on odottanut tätä enemmän, mutta koen, että juuri nyt on oikea aika päättää kilpailutaukomme ja kokeilla mihin kaikki tehty työ on meidät vienyt.

Töitä on paiskittu, ja saamme toivottavasti näytettyä sen tuloksia myös muualla kuin omassa harjoitusympäristössämme. En ole asettanut mitään tiettyjä tulostavoitteita meille, vaan lähdemme ennen kaikkea hakemaan onnistunutta ja positiivista kilpailukokemusta niin Mintille kuin minullekin. Itsestäni kertovassa osiossa voit tutustua meidän tähänastiseen kilpailuhistoriaamme Mintin kanssa sekä lukea lisää minusta ja hevosenomistamisesta yleensä.

Lyhyesti esteratsastuskilpailujen luvista ja tasoista

Aloitamme kilpailukautemme oman ratsastusseuramme järjestämissä aluekilpailuissa, jotka järjestetään Seinäjoella. Kisaamme Mintin kanssa 3-tasolla estekorkeuden ollessa 110 cm. Kyseinen kilpailu on avoin kaikille suomenhevosille ja osallistuminen edellyttää vähintään A/C-lupaa. Kilpaileminen kotimaan esteratsastuskisoissa edellyttää, että ratsastaja on maksanut Suomen ratsastajaliiton jäsenmaksun sekä hevosen kilpailuluvat ovat voimassa. Lisäksi vaaditaan, että ratsastan aktiivisesti.

Eri tasoilla kilpaileminen edellyttää erilaisia kilpailulupia ja aiempi menestys luonnollisesti mahdollistavat kilpailemisen korkeammalla tasolla. E-kilpailulupa oikeuttaa kilpailemisen 1-tason luokissa ja D-kilpailuluvalla taas voi kilpailla sekä 1-tason että 2-tason kilpailuissa.

C-lupa on kertaluontoinen lupa yhtä tiettyä kisaa varten 3-5-tason kilpailussa. A-lupa taas oikeuttaa kaikilla tasoilla sekä kaikilla alueilla ja lajeissa kilpailemisen. Ennen esteratsastuskisoihin osallistumista on siis tarkistettava, että oma kilpailulupa on kunnossa, sillä muuten suunnitelmat osallistua kilpailuihin tyssäävät heti alkuunsa. Ratsastuskisoissa edustetaan aina omaa seuraa, ja kilpailulupa haetaankin oman ratsastusseuran kautta.

Esteratsastuskilpailujen rata koostuu 8-20 esteestä, jotka on sijoitettu kentällä ratamestarin etukäteen laatiman suunnitelman mukaisesti. Kilpailijat eivät siis ennen kisan alkua tiedä, millainen rata heitä sillä kertaa odottaa. Eritasoisissa kilpailuissa sekä esteiden korkeus, että radan tekninen haastavuus luonnollisesti kasvavat kilpailuntason vaikeuden mukaan. Tämän kisan ratavastaava ei ole minulle tuttu entuudestaan, joten en osaa arvioida etukäteen mitään kisaradasta.

Esteratsastuskilpailujen varsinaisten kilpailuluokkien yhteydessä järjestetään myös erilaisia erikoisluokkia. Olemme aikeissa Mintin kanssa osallistua tällä kertaa kaksintaisteluesteratsastusluokkaan. Siinä kaksi ratsukkoa kilpailee toisiaan vastaan samanlaisilla radoilla ja aina parempi pääsee jatkoon. Arvostelu voi olla joko aika- tai virheperusteinen. Lopussa karsinnan jälkeen luokan kaksi parasta kohtaavat.

Haussa rento suoritus

Omasta mielestämme olemme valmiin kilpailukentille ja kuten sanoin, haluan kilpailun jälkeen olla tyytyväinen erityisesti yhteistyöhömme ja kilpailukokemukseemme. Emme tällä kertaa anna radalla vastaantulevien pienten yksityiskohtien viedä huomiotamme, vaan keskitymme nauttimaan ja hakemaan rentoutta suoritukseemme. Jos nämä tavoitteet täyttyvät, voimme hyvillä mielin jäädä odottamaan seuraava kisakalenteriimme merkittyä esteratsastuskilpailua ja jäädä tavoitella varsinaisia tulostavoitteitamme.

Kisasta palautuminen on rankkaa hommaa, minkä johdosta aiomme ottaa illan rennosti. Kisapaikalle matkaaminen vie oman energiansa, sillä minun täytyy itse kuljettaa Mintti paikan päälle hevosvaunuillani. Sen kanssa ajaminen vaatii keskittymistä ja on hidasta, minkä takia matkaan tulee varata paljon aikaa.

Kisan jälkeen herkuttelemme siten, että annan Mintille sen lempiruokia, joita ei normaalisti arkena anneta. Aion palkita itseni suklaalevyllä sekä television katselemisella. Varasin itselleni myös kotiin tulevan hierojan, jotta saa kisasta ja harjoittelemisesta jumiutuneet lihakset auki.

2 thoughts on “Aika osallistua esteratsastuskilpailuihin

Comments are closed.